היפרדות זגוגית הידועה גם בשם היפרדות הזגוגית האחורית שבעין היא מעין תופעת עיניים שכיחה למדי בקרב גילאים מבוגרים, כאשר אותה תופעה בדרך כלל מופיעה בגילאי 65 וגילאים מבוגרים יותר.
במסגרת תופעה זו, אלו הסובלים ממנה מדווחים על כך שהם רואים מעין הבזקי אור ולעיתים גם נקודות שחורות המזכירות זבובים אל מול העין. אז ממה תופעה זו נובעת, מה אפשר לעשות במקרים שכאלו והאם זה מסוכן? על כל זאת החלטנו להסביר לכם במהלך הכתבה הבאה.
איך זה קורה?
על מנת להבין כיצד תופעת היפרדות זגוגית מתרחשת, קודם לכן עלינו להבין בדיוק מהי הזגוגית. ובכן, הזגוגית היא מעין ג'ל שקוף, ג'ל אשר ממלא את החלל הממוקם מאחורי עדשת העין. אותו ג'ל מחובר אל רשתית, כאשר תפקידה העיקרי הוא בעצם לצפות את דפנותיה הפנימיות של העין.
אולם, כחלק מתהליכי ההזדקנות הטבעיים של גוף האדם, לעיתים אותה שכבת ג'ל עשויה להשתנות, בעיקר באשר למבנה שלה שכן, אותו ג'ל נוטה להתכווץ, דבר שגורם להיווצרותם של כיסי נוזלים.
לאחר שאותם כיסי נוזלים נוצרים, הג'ל מתקלף – דבר שבעצם מביא להיפרדות שלו מהדפנות הפנימיות של כדור העין – אותה היפרדות שאנו מכירים בתור היפרדות זגוגית.
כמו כן, כדאי לציין כי אותם הבזקי האור שאנשים רבים מתלוננים עליהם קורים כתוצאה מגירוי של הרשתית בעקבות המתח הרב שנוצר מתהליך הקילוף של הזגוגית. אותה משיכה בעצם מביאה לגירוי מכני המתורגם אל המוח בצורה זהה לאופן בו מתורגם גירוי אור – כך שאותם אנשים הסובלים מתופעה זו רואים בעצם מעין הבזקי אור חוזרים.
מה ניתן לעשות?
למרבה הצער, לא ניתן למנוע את ההיפרדות שמביאה לתופעת היפרדות זגוגית מאחר וכאמור, מדובר על דבר המתרחש כתוצאה מתהליכי ההזדקנות הטבעיים והבלתי נמנעים של גוף האדם.
עם זאת, חשוב לציין כי אין מה לחשוש מכיוון שתופעה זו בדרך כלל אינה מסוכנת ואינה מביאה איתה פגיעות נוספות ביכולת הראייה, אם כי במקרים נדירים יחסית יכולים להופיע סיבוכים שעלולים להביא לקרע ברשתית או דימום. בכל אופן – חשוב מאוד להתייעץ בהקדם האפשרי עם רופא עיניים על מנת לשלול סיבוכים אלו ועל מנת לקבל חוות דעת באשר למצב שלכם.
לסיכום
אין ספק כי תופעת היפרדות זגוגית מקשה מאוד על החיים שכן, אותם מראות של נקודות שחורות או הבזקי אור מהווים מטרד של ממש. אולם, במרבית המקרים תופעה זו אינה מסכנת שכן, מקרים של סיבוכים הם נדירים יחסית – בייחוד כאשר מזהים אותם מבעוד מועד על ידי בדיקה אצל רופא עיניים. למידע נוסף ניתן לגלוש לאתר של דוקטור גלעד רבינא מומחה למחלות רשתית העין.